Usein kysyttyä bindereistä
Ensiksi perusteet: eli mikä tarkalleen ottaen on binder, ja miten se toimii?
Binder (tai chest binder, tai litistysliivi) on erikoisvalmisteinen kompressio- tai alusliivi, jonka tarkoituksena on muokata rintakehää litteämmän näköiseksi. Binder toimii siten, että etupuolen kompressiopaneeli muotoilee rintakudosta ja ikään kuin "keskiarvoistaa" rintakehän ympäryksen, jolloin syntyy vaikutelma litteämmästä siluetista. Lopputuloksena on tasainen, vähemmän pyöreä rintakehän muoto.
Bindereitä käyttävät usein erityisesti transmiehet ja muunsukupuoliset vahvistamaan sukupuolikokemusta ja lievittämään rintakehään liittyvää dysforiaa, mutta myös cismiehet ja -naiset voivat käyttää binderiä esteettisistä tai terveydellisistä syistä, kuten gynekomastian hoidossa tai ihan vaan oman mieltymyksen mukaan.
Binderin käyttö tai käyttämättömyys ei määrittele kenenkään sukupuolta – kaikki saavat käyttää tai olla käyttämättä binderiä!
Katso kaikki binderimme täältä!
Voiko murrosikäinen nuori käyttää binderiä, ja mitä silloin tulisi huomioida?
Aivan ensimmäiseksi haluamme muistuttaa, että ammattimaisesti valmistettu ja laadukas binder on aina turvallisempi valinta, kuin salaa kotitekoisilla vaihtoehdoilla bindaaminen! Esimerkiksi yritykset litistää rintakehää ideaalisiteillä tai muilla siihen soveltumattomilla tarvikkeilla voivat aiheuttaa korostuneita terveydellisiä oireita. Siksi laadukkaan binderin hankkiminen nuorelle on aina turvallisempi vaihtoehto.
Binder on pitkälti samankaltainen vaate kuin muutkin alusliivit, esimerkiksi rinta- ja urheiluliivit. Kuten muissakin liiveissä, on bindereissäkin valikoimaa esimerkiksi tuen, muotoilevuuden ja liikkuvuuden suhteen. Binderiä voi siis käyttää turvallisesti myös murrosiässä aivan kuten muitakin alusliivejä. Valikoimamme binderit ovat ammattilaisten valmistamia ja laadukkaita, ja niissä on huomioitu kattavasti myös käyttömukavuus.
Nuoren kanssa kannattaa käydä läpi binderin käytön perusteet: Binderiä ei tule käyttää nukkuessa eikä koskaan yli 12 tuntia kerralla. Bindaamisesta olisi hyvä pitää välipäiviä ja binder tulisi pestä säännöllisesti. Säännöllinen kehonhuolto ja venyttely on tärkeä muistaa lihasjumien välttämiseksi.
Binder ei koskaan saisi olla niin tiukka, että se aiheuttaa hengenahdistusta tai liikeratojen rajoittumista. Merkkejä liian pienestä koosta ovat muun muassa vaikeudet pukea binderiä, saumojen ratkeaminen, puristuksen tunne ja rintakudoksen karkaaminen kainaloista. Liian pieni binderi ei välttämättä litistä myöskään yhtään paremmin, sillä bindattavaa kudosta ei saa katoamaan kompressiolla, vaan kompression tehtävä on muotoilla rintakehän kudos tasaisemmin. Sopivan kokoinen binder litistää rintakehän ilman kipua tai puristusta, ollen silti helppo pukea ja riisua.
Nuoren ollessa kasvavassa iässä on hyvä myös tarkistaa nuoren mitat säännöllisesti. Jos nuori on päässyt kasvamaan ulos vanhasta binderistään, on tärkeää vaihtaa isompaan kokoon. Vanhat binderit voi lahjoittaa tarvitseville tai myydä esimerkiksi sosiaalisen median sateenkaariaiheisissa kirppisryhmissä.
Voiko binderin kanssa harrastaa liikuntaa tai uida?
On olemassa uimiseen ja urheiluun erikseen suunniteltuja bindereitä. Tärkeintä on pohtia omia tarpeita ja kuunnella kehoa. Kroppa onneksi usein ilmoittaa, jos sillä ei ole kaikki hyvin.
Uimiseen suunnitelluissa bindereissä on usein käytetty erilaista kangasta, joka kestää paremmin meriveden suolaisuutta ja uimahalliveden kemikaaleja. Lisäksi litistävä etupaneeli voi olla valmistettu nopeammin kuivuvasta kankaasta, jolloin märkä binder ei muhi ihoa vasten.
Jos uiminen on satunnaista, voi vanha ja valmiiksi venähtänyt binder olla myös soveltuva valinta. Tällöin kankaan kuluminen ei jää harmittamaan niin paljon, ja binder on luultavasti myös venähtänyt käytössä antaen keuhkoille ja käsille enemmän liikkumavaraa. Säännölliseen uimiseen varta vasten tarkoitukseen suunniteltu uimabinder on kuitenkin suositeltava hankinta.
Myös muuhun urheiluun on olemassa omia erityisiä bindereitään. Sopiva malli liippuu lajista, kropasta ja omista odotuksista ja tarpeista. On suositeltavaa kokeilla ensin kevyempää liikkumista binderin kanssa, ja nostaa sitten harjoittelun voimakkuutta, jos liikkuminen binderissä tuntuu hyvältä eikä aiheuta epämiellyttäviä oireita.
Binderme Swim Binder -uimabinderi
Voiko binder yllä saunoa?
Emme suosittele saunomista binderissä. Saunominen on keholle hyvin äärimmäinen kokemus, joten hengityksen ja verenkierron tulisi saada kulkea täysin rajoituksetta. Binderissä saunominen voi aiheuttaa huimausta ja huonovointisuutta. Lisäksi vetoketjullisen binderin metalliosat voivat kuumentua ja satuttaa ihoa.
Voiko binderin tilata netistä? Entä jos se ei olekaan sopivan kokoinen?
Kyllä voi! Oma koko kannattaa mitata huolellisesti ja varmistaa jokaisen merkin ja mallin kohdalla erikseen oma kokosi mittataulukosta. Kahden valmistajan M-koko ei välttämättä ole lainkaan sama!
Binderin mitat otetaan pehmeällä mittanauhalla, napakasti mutta puristamatta. Tärkeimmät mitat ovat rintakehän ympärys kainaloiden korkeudelta ja nännien korkeudelta. Lisäksi kokoa voidaan arvioida tarkentavasti hartianleveyden (ei ympäryksen) sekä vyötärönympäryksen perusteella.
Jos olet vähänkään epävarma sopivasta koosta, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä ja pyytää neuvontaa asiassa. Asiakaspalvelumme auttaa aina mieluusti sopivan koon ja mallin valinnassa sähköpostitse osoitteessa info@sateenkaarikauppa.fi. Meihin yhteyttä ottaneet asiakkaat ovat erittäin usein tyytyväisiä tilaamaansa kokoon, joten rohkaisemme jokaista vähänkään epävarmaa asiakasta tarkistamaan kokonsa asiakaspalvelultamme. Näin vältytään turhalta vaihto- ja palautusrumbalta.
Jos binder osoittautuu kaikesta huolimatta väärän kokoiseksi, noudatamme kaupassamme kuluttajansuojalain mukaista 14 päivän palautusoikeutta. Voit siis rauhassa sovittaa tuotetta kotona (huolehtien toki sen puhtaudesta ja kunnosta) ja tarvittaessa palauttaa tuotteen tai vaihtaa sen eri kokoon tai malliin. Varastomme sijaitsee Suomessa, joten palauttaminen on helppoa ja turvallista.
En löydä kaupasta riittävän pientä/suurta kokoa itselleni, voitteko auttaa?
Totta kai! Pyrimme varastoimaan aina mahdollisimman laajaa kokovalikoimaa, mutta joskus valmistajat asettavat ko'oille rajoituksia tai emme pysty varmistamaan tietyn mallin toimivuutta kaikissa ko'oissa. Pystymme kuitenkin aina hankkimaan ainakin osaa valikoimamme tuotteista asiakkaan toiveiden mukaisessa koossa, vaikka sitä ei tällä hetkellä löytyisi valmiskokojen taulukoista.
Laita meille siis rohkeasti viestiä ja autamme asiassa mieluusti!
Voiko bindaaminen vaikuttaa myöhempään mastektomiaan?
Tästä asiasta liikkuu paljon huhuja, mutta emme ole ainakaan törmänneet varmistettuun tietoon, jonka mukaan mastektomia eli rintakehän maskulinisointileikkaus olisi estynyt aiemman binderin käytön vuoksi.
Vanhanmalliset binderit ovat joskus karheaa joustamatonta kangasta, ja periaatteessa on mahdollista, että ne aiheuttaisivat ihoon vaurioita, jotka jonkin verran voisivat vaikeuttaa halutun tuloksen saamista mastektomiassa. Valikoimassamme ei kuitenkaan ole tämäntyylisiä bindereitä, sillä haluamme varmistaa kaikkien myymiemme tuotteiden turvallisuuden. Kaikki valikoimamme binderit ovat siis ns. uudentyyppisiä bindereitä, jotka ovat joko selästä tai kauttaaltaan joustavia, ja joiden leikkauksessa on huomioitu mukavuus ja turvallisuus.
Miten binder tulisi pestä, ja miten ehkäistä kankaan löystyminen?
Binder kannattaa pestä aina joko matalassa lämpötilassa (30°C) hellävaraisella pesuohjelmalla tai käsin.
Suosittelemme, että binderiä pestessä ei käytetä huuhteluainetta. Huuhteluaineen sisältämät partikkelit voivat jäädä kankaan kuitujen väliin, mikä veltostuttaa elastisen selkäosan kankaan. Huuhteluaineen voi korvata pyykkietikalla tai täysin biohajoavalla ekohuuhteluaineella.
Binderiä ei kannata koskaan kuivata kuivausrummussa, sillä rumpukuivaus katkoo helposti elastiset kuidut ja aiheuttaa samaten kankaan veltostumista. Kuivata binder siis huoneilmassa roikottamalla, mieluiten myös suoralta auringonpaahteelta suojattuna, jos haluat suojella värejä haalistumiselta.
Mitä tulisi tehdä, jos binderistä aiheutuu epämiellyttäviä oireita?
Ensin olisi tärkeää arvioida, kuinka vakavista oireista on kyse. Jos oireet ovat vakavia tai voimakkaita, voi olla syytä keskustella lääkärin kanssa asiasta. Esimerkiksi voimakkaaseen huimaukseen, kipuun tai pahoinvointiin kannattaa aina suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Tällaisessa tapauksessa on siis hyvä lopettaa bindaaminen ja hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Normaalisti binderin käytöstä aiheutuvat epämiellyttävät oireet ovat kuitenkin lieviä ja enemmän kiusallisia kuin haitallisia. Hartianseudun jumit ovat yleinen vaiva, ja samaten voi esiintyä närästystä.
Närästys voi kieliä vyötäröltä liian tiukasta binderistä. Jos vyötärö puristaa vatsalaukkua, voi se aiheuttaa vatsahappojen nousua ruokatorveen. Olisiko tällöin aiheellista miettiä esimerkiksi toiseen malliin vaihtamista?
Hartianseudun jumit ja kipu johtuu usein rajoittuneesta liikeradasta tai pinnallisesta hengityksestä, jolloin hengitysapulihakset kipeytyvät. Monet ihmiset hengittävät pinnallisesti keuhkojen yläosalla, ja binderin kanssa se voi olla lihaksille erityisen työlästä. Pallea- eli syvähengitystekniikkojen opettelu on hyödyllistä ihan jokaiselle, mutta erityisesti binderiä käyttävälle! Olisi hyvä myös venytellä selän, käsien ja hartioiden seutu aamuin illoin, jotta vältyttäisiin ikäviltä lihaskivuilta.
Jos binderiä ei pestä säännöllisesti, voi etenkin herkkäihoiselle aiheutua myös iho-oireita. Binder on alusvaate, joka on kosketuksissa ihoon pitkiä aikoja kerralla. Siksi puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää, jotta kuollut ihosolukko, hiki ja tali huuhtoutuu pois kankaasta. Likaisen binderin aiheuttamat tulehdukset ovat toki harvinaisia, mutteivät mitenkään ennenkuulumattomia.
Jäikö mieleesi vielä muita kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä alareunan viestipainikkeen kautta ja autamme mieluusti!
Katso koko binder-valikoimamme täältä!